Ledigheten och studiebesöket.

Har hunnit vara ledig i några dagar nu och passat på att göra saker jag vill göra. Bland annat att träffa mina kompisar, gå på bio och hälsa på min familj.

Igår var jag hos min mamma och åt middag hos dem och kollat på när brorsan bytte däck på sin lilla vita Nissan, som han kör runt i. :) Titta här. ;)

image211


Och idag var jag på studiebesök på Kumla anstalten! Väldigt intressant! Vi besökte fängelsekyrkan och träffade två präster som arbetar där. En katolsk präst och en präst från Svenska kyrkan. De bedriver ekumenisk verksamhet i fängelsekyrkan. De bedriver gudstjänster och möter de intagna för samtal etc. (Där finns det präster och pastorer från Svenska kyrkan, Katolska Kyrkan, Svenska Missionskyrkan, Evangeliska Frikyrkan.) De berättade lite om hur det är där och det var spännande att lyssna på.

Först fick vi göra säkerhetskontroll och passera genom en metalldeketor och saker vi hade fick röntgas och småsaker, som mobil och nycklar låstes in också. Sedan fick vi gå igenom en tunnel under marken, vi gick ca 300 meter från receptionen till fängelsekyrkan som ligger ett hus bort inom fängelseområdet. Totalt tio säkerhetsdörrar fick vi gå igenom från ute i det fria till fängelsekyrkan. Bra med säkerhet, men så mycket trodde man inte att det var. :)

På Kumla anstalten sitter alla intagna (bara män) som har fängelsestraff på fyra år eller mer, även livstid. Vi fick bland annat veta att varje intagen i Sverige har samma storlek på sin cell, som i sin tur består av en säng, ett skrivbord, en stol, bokhylla och alla får varsin radio och TV. En del celler har också en dusch och toalett. Men de är mer noga på vad för saker, t ex smink, schampoo, tvål och andra produkter intagna använder och har. Det ska vara ett visst antal av en viss sak som man får ha. Vissa saker får man inte ens ha på sitt rum.

På Kumla anstalten finns det olika avdelningar, alla avdelningar är sorterade efter hur grovt brott de intagna gjort och det finns bland annat också en pyskavdelning och en avdelning för intagna som skall avvisas från Sverige efter avtjänat straff. Där finns det också en fabrik, där intagna kan arbeta med att bygga skrivbord och annat som används till när nya fängelser byggs eller skapa träsaker för att senare säljas.

Den tunnel vi gick igenom, vars väggar var målade med olika bilder och konst. Alla dessa är målade av de intagna. Väldigt fint faktiskt. Nästan som man gick på vernissage. :) Det var intressant att få veta. Kapellet som vi fick se var jättefin. Mysigt inrett och enkel också.

Är glad för att ha varit med om detta studiebesök. Det är inte ofta man får chansen att se lite och höra om hur det är i ett fängelse som är en av Sveriges största. :)


Datum: 2008-04-29 Tid: 19:56:54
Min vardag Kommentarer (5)

Kommentarer
Karine

Låter kul med kumlaanstaltensbesöket. Skulle vilja se dessa målningar i den där tunneln.. Nu vet jag iaf hur nissan ser ut :P

Datum: 2008-04-29 Tid: 21:58:11 http://meyouus.blogg.se
Sarah

Väldigt intressant att få läsa om din upplevelse av besöket. Vad var det från besöket som fick mest intryck på dig? Kram

Datum: 2008-05-02 Tid: 12:29:57 http://q86.blogg.se
Sarah

Det låter så intressant! Man behöver faktiskt göra studiebesök och sådant för att se hur det är. Jag gillar t.ex. titta på dokumentärfilmer på tv för att jag tycker att de lär mig en del.

Datum: 2008-05-08 Tid: 12:26:45 http://q86.blogg.se
Johanna

Väldigt intressant med ett besök på fängelset. Skulle också vilja göra ett besök. Ni fick väl inte se mycket av hur de bor, vad de gör på dagarna och så? Alltid kul att få se "bakom kulisserna". Kram JT

Datum: 2008-05-11 Tid: 17:59:02
Camilla

Johanna.

Ja det var intressant med det besöket! Nej vi fick inte se hur internerna bor, pga säkerhetsskäl.. men vi har fått veta att det finns möjlighet för dem att göra saker, som att bygga trämöbler, motionera, gå i någon studiegrupper som anordnas av fängelset samt så brukar det finnas en grupp volontärer, alltså vanligt folk som besöker fängelset och pratar med internerna. På så sätt kan de prata med "vanligt" folk utifrån. Detta för att de skall kunna anpassas tillbaka till samhället efter avtjänat straff och förhoppningsvis kunna börja om på nytt. Det var värt att besöka och se lite där. :)

Hörde att du jobbar i USA som aupair, som Joona också gjorde. Kul! Hittat till din bilddagbok som jag kikar i ibland. Kram :)

Datum: 2008-05-11 Tid: 19:43:32 http://femina.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL:

Kommentar: