Ledigheten och studiebesöket.

Har hunnit vara ledig i några dagar nu och passat på att göra saker jag vill göra. Bland annat att träffa mina kompisar, gå på bio och hälsa på min familj.

Igår var jag hos min mamma och åt middag hos dem och kollat på när brorsan bytte däck på sin lilla vita Nissan, som han kör runt i. :) Titta här. ;)

image211


Och idag var jag på studiebesök på Kumla anstalten! Väldigt intressant! Vi besökte fängelsekyrkan och träffade två präster som arbetar där. En katolsk präst och en präst från Svenska kyrkan. De bedriver ekumenisk verksamhet i fängelsekyrkan. De bedriver gudstjänster och möter de intagna för samtal etc. (Där finns det präster och pastorer från Svenska kyrkan, Katolska Kyrkan, Svenska Missionskyrkan, Evangeliska Frikyrkan.) De berättade lite om hur det är där och det var spännande att lyssna på.

Först fick vi göra säkerhetskontroll och passera genom en metalldeketor och saker vi hade fick röntgas och småsaker, som mobil och nycklar låstes in också. Sedan fick vi gå igenom en tunnel under marken, vi gick ca 300 meter från receptionen till fängelsekyrkan som ligger ett hus bort inom fängelseområdet. Totalt tio säkerhetsdörrar fick vi gå igenom från ute i det fria till fängelsekyrkan. Bra med säkerhet, men så mycket trodde man inte att det var. :)

På Kumla anstalten sitter alla intagna (bara män) som har fängelsestraff på fyra år eller mer, även livstid. Vi fick bland annat veta att varje intagen i Sverige har samma storlek på sin cell, som i sin tur består av en säng, ett skrivbord, en stol, bokhylla och alla får varsin radio och TV. En del celler har också en dusch och toalett. Men de är mer noga på vad för saker, t ex smink, schampoo, tvål och andra produkter intagna använder och har. Det ska vara ett visst antal av en viss sak som man får ha. Vissa saker får man inte ens ha på sitt rum.

På Kumla anstalten finns det olika avdelningar, alla avdelningar är sorterade efter hur grovt brott de intagna gjort och det finns bland annat också en pyskavdelning och en avdelning för intagna som skall avvisas från Sverige efter avtjänat straff. Där finns det också en fabrik, där intagna kan arbeta med att bygga skrivbord och annat som används till när nya fängelser byggs eller skapa träsaker för att senare säljas.

Den tunnel vi gick igenom, vars väggar var målade med olika bilder och konst. Alla dessa är målade av de intagna. Väldigt fint faktiskt. Nästan som man gick på vernissage. :) Det var intressant att få veta. Kapellet som vi fick se var jättefin. Mysigt inrett och enkel också.

Är glad för att ha varit med om detta studiebesök. Det är inte ofta man får chansen att se lite och höra om hur det är i ett fängelse som är en av Sveriges största. :)


Datum: 2008-04-29 Tid: 19:56:54
Min vardag Kommentarer (5)

Lite nyheter.

Nu uppdateras det igen! ;) Jag har haft lite bloggtorka och det har varit så mycket på jobbet att göra... och det är inte slut än... Har några bilder som får tala för sig själva. :)

Bilderna är tagna under några tillfällen i en månad med min mobil.. Se skillnaden! ;)

image21025/3: En snöande morgon slutet av mars åkte jag till jobbet och det var så halt, alla körde långsamt! Halkade även ute den dagen och skadade armbågen, har ärr där nu. :(... Men livet går ju vidare...

14/4: På regnbågen, då jag och sambon åkte hemåt efter ärenden och det var så fint. :)

21/4: Bilden på mig är taget i tisdags då jag var på Naturens hus med jobbet. Fint väder med sol... Lägg märke till min nya glasögon! ;)

24/4: Bilden på anderna tog jag idag precis utanför kyrkan!

Tänk att på en månad kan vädret förändras och det hände så mycket saker under denna period för mig.


Har nu i två dagar haft seminarium på jobbet, om det projekt jag med flera arbetar med.  Verkligen intressanta dagar! Nu ser jag bara fram emot ledigheten i 5 hela dagar!

Ska kanske på studiebesök på Kumla anstalten nu på tisdag om jag får tolk dit. :) Detta på intiativ av några andra inom kyrkan. Hur många får chansen att höra och se lite hur det är i en sådan anstalt, som är en av Sveriges största? ;) Hoppas det blir intressant! Och så ska jag också jobba på ett rikskonfirmandläger i Leksand, blir då borta i 5 dagar. Men det ska bli kul även det.. :)

Majmånad blir troligtvis lugnare, men även där kommer det hända en hel del saker! Jag har blivit kallad till intervju för Svenska kyrkans grundkurs, i början på maj på Vadstena folkhögskola. Spännande! Antagningsbesked får jag veta i mitten av maj. Sen ska man också till Sigtuna på avslutningskurs. Blir kul det också... Sista gången liksom.

Och sedan blir det ännu lugnare. Men inte så lugnt. ;)

I sommar kommer jag inte ligga på latsidan hela tiden... Jag ska nämligen jobba en hel del. Ja, ni läste rätt... Har fått erbjudande om ett sommarjobb och det handlar om ca 11 timmar i veckan. Ska då arbeta som timledare, bara på onsdagar och fredagar inom kyrkan. Jag får då timlön.  Känns bra! :)


Blev mycket att skriva för denna gång. :) Men ni ser väl att jag lever i alla fall. ;)


Datum: 2008-04-25 Tid: 01:59:39
Min vardag Kommentarer (2)

Borta bra men hemma bäst!

Så sant. Är hemma nu och njuter av tillvaron.

Får ju passa på att koppla av nu. Jag har en intensiv schema nu i april månad, det är så mycket som ska hända. Mycket mer helgjobb, men det är bara roligt.

Kan också passa på att nämna att jag blivit erbjuden en 75% tjänst på samma arbetsplats igen för ytterligare ett år, fram till juni 2009 - med möjlighet att kunna studera på en kurs på distans (50%).

Den kursen är ett måste för att i framtiden kunna vara fast anställd inom Svenska kyrkan. Jag har tackat ja till det jobbet samt sökt till den kursen och jag hoppas verkligen att jag kommer in. *håller tummarna*

Om inte, så är jag i alla fall tacksam för det jobbet jag fått, så att jag klarar mig ytterligare ett år. Man måste ju börja någonstans. ;)


Datum: 2008-04-06 Tid: 23:49:59
Min vardag Kommentarer (1)

Jag överlevde!

Är borta på en planeringshelg i Leksand med jobbet. Och suttit i möten hela dagen idag. Snacka om att nästan sitta i riksdagen.. De har ju möten i timtal. ;)


Måste bara nämna att leken "maffia" är en av de jätteroligaste lekar som finns. Man får leka teater och hålla försvarstal när man blir anklagad för mord etc... Sjukt mycket skratt den leken kan verkligen framkalla, det lovar jag.

Och till sist men inte minst, vill jag säga en sak till min sötnos till sambo;

Jag älskar dig!Datum: 2008-04-05 Tid: 20:22:45
Min vardag Kommentarer (1)

Ännu en till illustration.

Den här gjorde jag igår kväll... Och det är verkligen väldigt passande just nu. ;)

image216

God natt!Datum: 2008-04-01 Tid: 23:57:00
Illustrationer Kommentarer (1)

Nya glasögon....

... i form av en illustration.


image215

Har äntligen hämtat ut mina nya glasögon! Så här ser det ut. Hoppas ni ser vilken båge jag valt. Fotot på det finns i en tidigare inlägg. :)

Har fått Adobe Illustrator CS3 på min dator. Min älskling fixade det åt mig igår. Dock är all meny på engelska. Börjar bli fast, hihi... Det är så kul att rita, fixa och senare redigera bilden i Photoshop. Var lite svårt i början, men jag lär mig. ;)
Datum: 2008-04-01 Tid: 23:23:11
Illustrationer Kommentarer (0)