Teckenspråket, ja tack! Tecknad svenska, nej tack!

Jag är faktiskt lite irriterad. Det finns folk som säger "TSS är bättre, så det följer svenskan så man slipper missförstånd" och påstår att teckenspråket saknar ord och grammatik! Bullshit! 

Teckenspråket har en egen uppbyggnad och egen grammatik, grammatiken finns "inbakad" i tecknen redan. Svenskan och svenskt teckenspråk har olika grammatik och dessa skall inte blandas ihop! Men man kan vara tvåspråkig, alltså teckna genuint teckenspråk och kunna läsa och skriva svenska. Det fungerar aldrig om döva måste teckna svenska hela tiden, alltså följa det svenska grammatiken.

Jag läste en intressant arbete på nätet som någon gjort. Länk: 
http://www.teckenspraket.se
Det om står i länken stämmer helt överens om vad det egentligen är, vad som är bäst för döva människor gällande språket. Döva kan ha svårt med svenskan då teckenspråket är modersmålet, men där hänger det på egen motivation att lära sig läsa och skriva svenska, med insatser från lärare och föräldrars uppmuntran också.

Är det så svårt att förstå att teckenspråket är ett rikt språk med egen grammatik, helt skild från svenskan?

Det är min åsikt. Och jag är säker på att flera med mig håller med om det.

Sedan om man t ex träffar hörande eller hörselskadade personer som inte kan så mycket teckenspråk, så kan man ju ha överseende med det... men att folk säger "TSS är bättre." Ja, kanske för hörselskadade och personer som blivit döva i vuxen ålder som inte kan teckenspråket fullt ut och vuxit upp med svenskan som modersmål.

Men det är teckenspråket som är bäst för barndomsdöva, som har detta som modersmål!


Nu skrev jag ur mig vad jag tycker om det hela... :) 
Ha det bra, ni allihopa!


Datum: 2007-11-28 Tid: 19:16:24
Min vardag Kommentarer (0)

Glasögon och julpynt!!

Förra inlägget handlade om glasögon och min födelsedag. :)
Så nu vill jag dela mig av med några bilder här av dessa glasögon jag kikat på och provat med hem.

image165
Min nuvarande glasögon! 6 år gammal, usch! Peak Performance heter märket.


image166
Vita Bond glasögon (fin, men inte min favorit).


image167
Vogue. Gillade denna glasögon bäst..


image169
BeYu. Ser ut som en kärring..!

Jag lämnade tillbaka glasögonen på de tre sista bilderna... och ska spana vidare efter andra..
Men om jag skulle välja någon av dessa tre brillor så skulle det bli.. VOGUE!! Jag är inte ute efter märkesglasögon, utan jag vill att det skall passa mitt ansikte och min personlighet. :) Så några kommentarer..?Vi har också börjat julpynta lite här hemma. Det är ju en månad kvar till julafton. ;)
Känns mysigt här hemma nu... Lite tjuvstart, men det är faktiskt snart jul!!! 

Avslutar med att lägga in en bild som sambon tagit på vår matplats, som känns väldigt julig!

image163


Datum: 2007-11-25 Tid: 19:21:20
Min vardag Kommentarer (5)

Ännu ett år äldre...

image162


Den här presenten var jätterolig!!! Jag anade ingenting! :) Men nu börjar jag minnas lite att när jag och sambon var hos mamma på middag en dag så pratades det något hemligt i hallen utan jag skulle vara med... det syntes på dem att det var något som jag inte skulle veta om. Jag såg i alla fall mamma skratta stort åt någonting. Jag visste bara inte vad hon skrattade åt.

Jag tänkte inget mer på det. På kvällen när min familj kom och firade min 21-årsdag hemma hos oss ned tårta och fika, öppnade jag helt ovetande kuvertet där det stod "GRATTIS CAMILLA!" på. Så såg jag den här knasiga kortet på mig!! Jag förstod direkt att det var något som min sambo snackat ihop sig med mina föräldrar! Det gjorde han också, sade han efteråt. Den sötnosen! Jag blev jätteglad för den här presenten.

Äntligen
på tiden för nya glasögon!!! Min nuvarande glasögon är ju 6 år gammal nu! Herregud, jag har verkligen skjutit upp det med nya glasögon i flera år! Kollade lite glasögon förrförra året och förra året också men... Jag sköt upp det. Nu ska det bli av!! ;)

Jag hade börjat kolla lite på glasögon på internet och pratade ett tag om det, men så plöstligt hamnade jag i en bilolycka och min bil fick bärgas till verkstaden och min självrisk var jättedyr! Typ halva min lön försvann på självrisken. Så någon dag innan jag fyllde år satt jag vid datorn och kollade lite glasögon på internet..
Sambon frågade mig något och jag anade inte syftet med frågan!

Han: "När tänkte du köpa nya glasögon? Nu eller?"
Jag: "Nej, jag kan inte nu, kanske i vår. Typ i februari eller mars. Är ju pank nu."

Och han blev väl säkert lättad av mitt svar.. bara för presenten låg och väntade på mig. ;)

Idag har vi varit och kollat glasögon åt mig. Har tagit med hem tre stycken nu och ska prova ut dem och se om jag vill ha någon av dessa, annars så får jag fortsätta leta vidare. Känns jättekul att kolla glasögon... Behöver ju nya, inte gamla slitna glasögon med alla repor och skit! ;)

Namnen på kortet är på min sambo, pappa & hans fru, mamma & hennes sambo, farfar & hans sambo och farmor. De alla delade på presenten. Nu får jag bara hitta bra och snygga glasögonbågar! Sambon fixade kortet hemma utan min vetskap. Han gjorde väl det medans jag var på jobbet. ;)

Tack så mycket, allihopa!


Datum: 2007-11-18 Tid: 01:08:48
Min vardag Kommentarer (3)

Fullspäckad vecka.

Har hunnit med massor i veckan... till och med att bara vara hemma efter jobbet och tittat på tv och ta det lugnt. Det blir mycket Jerry Springer hos oss. Programmet är helt knäppt, men kul..;)

Vi har tittat på de nya filmerna som går nu på bio, Råttatouille och Härmed förklarar jag er Chuck & Larry. Den förstnämnda filmen är helt toppen, se den! Råttatouille är superbra! Åh, vad jag älskade den söta råttan i filmen!! Filmen om Chuck och Larry var si och så... men även där hade de en bra poäng!

Både jag och sambon blev irriterad när jag fick tillbaka min bil igår så hade vi bett att verkstaden skulle fixa bilens högra backspegel och extranycklar till bilen utöver reparationen på bilen. Det bad vi dem för två veckor då bilen kom till verkstaden. Men trots att verkstaden hade min bil inne i två veckor så hade de inte fixat backspegeln och nycklarna, de glömde det. Nu får man åka dit igen och få det fixat. Hade ju varit bra att få det fixat medans min bil ändå var på verkstaden... Suck!

Men det fanns andra roliga saker under veckan... Älsklingen fyllde år, var jättekul att ge honom min present. Jag har också äntligen klippt håret och fixat julklappar till 6 personer, har bara 2 kvar. :) Idag var jag och sambon till Marieberg och shoppat lite. Vi kikade i totalt 8-9 affärer. Rätt många för att vara vi, hehe... Jag köpte bland annat vinterskor och regnstövlar, helt snygga och praktiska! Bor ju numera på landet, så praktiskt ska det vara! ;)

Och snart fyller jag även år, det är bara några dagar kvar!! Jag blir 21 år! Tiden rusar verkligen iväg... Körkortet har jag haft snart i två år! :) På min födelsedag ska min familj hit till oss och fira mig. Kul! Undrar vad jag får för presenter. Ser också fram emot julen, att vara ledig och umgås med familjen och käka julskinka och mycket lax. ;) 

Glöm inte farsdagen imorgon! :)
Datum: 2007-11-10 Tid: 19:41:49
Min vardag Kommentarer (5)

Flux flux.

Här har jag donat och fixat lite med hjälp av min älskling. Han gjorde headern till min blogg, som jag är jättenöjd med! Den blåa bakgrunden hittade jag och lade till istället för det djurmönster som sambon hade lagt in på bloggen innan.

Så nu är jag rätt så hyfsat nöjd. Det är kul med lite färger faktiskt. :) Det lär bli många olika bakgrunder man byter och testar här på bloggen sen. Det är kul att skapa saker. ;) 

Vad tycks om det senaste?


Datum: 2007-11-05 Tid: 14:25:51
Min vardag Kommentarer (3)

Minnet av Donna.

image160

Donna, 19 nov 1991 - 22 apr 2004.

Hon är den hund jag minns allra bäst av. Det har funnits andra hundar i mitt liv, men Donna var och förblir speciell för mig. Jag minns när min familj åkte och köpte henne, jag var med då. Jag var bara 5 år gammal då. Sedan har hon alltid funnits där tills jag var 17 år och då var hon tvungen att avlivas. 

Den sista tiden av hennes liv syntes det att hon hade ont i höften, hörde dåligt och såg också dåligt, men hon ville fortfarande vara med överallt. Hon var en blandras, 75% collie och 25% schäfer. Jag minns också speciellt hennes pappa från den dagen vi hämtade hem henne, han var en långhårig collie... Så väldigt fin.

Promenader där jag och hon var ensamma minns jag... Jag tog henne ibland på långpromenad och hon brukade hämta någon pinne och sedan stirra bedjande på mig som hon sade "Snälla, kan du kasta lite? Det är kul." Jag gjorde som hon ville, i det mån av vad hon orkade. Det märktes på sista tiden av hennes liv att hon började bli gammal och att hon hade problem med höften... men hon älskade att apportera saker, mest träpinnar.

Hon var duktig, minns jag. Hon kunde gå fot om man sade åt henne, och hon gick sällan med koppel. Donna hade alltid halsband på sig när vi var ute och jag tog alltid med mig kopplet, bara om det behövdes.

Minns också ännu en sak till.. När jag var liten... en gång var jag ledsen av någon anledning så kom hon och lade nosen på min knä och på så sätt ville lugna ner mig. Jag brukade också sitta på golvet och klappa henne då och då.. Donna var alltid glad när jag kom hem från skolan, det blev ett jäkla liv innanför dörren i hallen. Det bästa med henne var att hon var glad bara att man fanns där och umgicks med henne.

Det finns så mycket jag minns av henne och hennes liv. Bilderna däruppe har jag fått låna av min mamma och sedan har min sambo hjälpt mig och fixat dem i photoshop till en minnestavla som jag nu har uppspikad på väggen. Jag är väldigt glad idag att jag fick vara med henne i 12 år... Och jag kan sakna henne ibland..

Donna, du är saknad...


Datum: 2007-11-04 Tid: 02:20:52
Minnet av Donna Kommentarer (2)